tr

DAü Köprü ve Rektör Nejdet Osam Ferdi S. Soyer ...

DAÜ Köprü ve Sayın Rektör...

Değer  verdiğim insanlardan biri olan DAÜ Rektörü Sayın Nejdet  Osam Hocam, DAÜ'de üniversite kampüsünü, Göl Bölgesinde yapılan ama  gerçekte bir kusur olan, Yurtlara bağlayan yaya üst geçidinin hala tamir edilmemesi ile ilgili bir beyanat verdi.

Bu demecinde Sayın Osam bir kaza sonucu yıkılan köprünün daha tamir edilememesi ile ilgili  önemli açıklamalar yaptı.

Bu açıklamanın bir noktası, söz konusu köprünün hala tamir edilememesi ile ilgili olarak sorumluluğun DAÜ’ye değil devlete ait olduğu yaklaşımıdır. Evet bu köprü kusuru, şu anda görevde olan Sayın Rektör ve ekibine ait değildir. Bu doğrudur.

Ancak ciddi bir trafik akışı olan o noktada, üzücü bir kaza olması halinde bunun sorumlusunun kim olduğu tartışması, bence abesle iştigal  olur. Çünkü böyle  istenmeyen bir olayda çanağın kafasına kırılacağı ilk kurum DAÜ, sonra da “üniversiteler adası” denen bu ülke olur.

Bu ayıp, yalnız DAÜ ile ilgili de değildir. Haspolat’taki UKÜ önünde, Lefkoşa_ Mağusa ana yolu üzerinde cambazlık yaparak karşıya geçme zorunda bıraktığımız üniversite öğrencileri nedeni ile  herkese aittir.

Konumuza gelirsek, Sayın Osam samimiyetle pek şeyi açıklıyor.

1.Sayın Osam diyor ki söz konusu köprü kime aittir bilinmiyor.

2.Bu yüzden kazayı yapan aracın sigortası, zararı, köprünün  kime ait olduğu belirlenmediği için tazminatı ödemiyor.

3.Sayın Osam diyor ki söz konusu köprüyü DAÜ yaptı, ama kayıtlarımızda bir belge bulamadık.

4.B.U. Bakanlığı da köprünün kendisine ait olduğunu kabul etmiyor.

5.Bu nedenle hala sigortadan tazminat alınamıyor ve bu nedenle tamirat yapılamadı. 

6.Bu yüzden şimdi  yeni köprü yapacağız. Ama bu iş içinde ihale yasası nedeni ile engel çıkıyor süre uzuyor . Yani bu  yasa  kötü!         

Bu başlıkları Saygıdeğer Hoca’nın konu ile ilgili olarak Kıbrıs Gazetesine verdiği demeçten çıkarttım.

Bu sözlere göre durum gerçekten vahim. Bunlardan çıkan sonuç şu. 

DAÜ hala envanterinde yer alan menkul ve gayri menkullerle ilgili olarak sağlam bir belgelemeye sahip değildir.

Çünkü köprüyü DAÜ yaptı, ama ona ait olduğuna dair belge DAÜ kayıtlarında yok. Bu nasıl iş? Evet, köprüyü Sayın Osam yönetimi yapmadı. Ancak ne isterse olsun, sonuçta DAÜ kurumsal varlık olduğu için bugünü de bu bağlıyor. 

Eğer söz konusu köprü için belge yoksa, demek ki bunun için inşaat izni de alınmamış. Eğer alınmışsa, o zamanda o köprünün ayaklarının oturduğu yerden tutun, geçtiği yere kadar söz konusu yerin mülkiyet belgesi veya tahsisi yokmuydu? Çünkü izin için istenen ilk belge budur. Bu yoksa, o zaman izin verenler nasıl verdi? 

Bu köprüyü yapana DAÜ, her  halde işi ihale ile verdi. Yoksa bu da mı olmadı? Yoksa bir kararla mı Köprü yükleniciye  verildi. 

İşte bu uygulama  eski ihale tüzüğüne bağlı yapılan bir uygulama.

Şimdi yeni ihale yasası var. Bu yüzden çıkarıldı. Her şey kurala bağlandı..

 Bunun ne kadar önemli olduğu, köprünün yıkılması ile ortaya çıkan ve Sayın Osam'ın işaret ettiği köprünün belgesinin olmaması  gerçeği ile kurallar koyan Yeni İhale Yasanın önemi netleşti. Yani  Keyfî, belgesiz ihaleye çıkamazsınız. 

Bu yüzden bundan şikayet değil, kurallarla var olmanın devinimini yaratmak gerekir.

Bu arada çok sevgili Hocam. Ne olur yeni köprü konusunu bir daha değerlendirin. 

Evet sizi anlıyorum, kaza olmasın diye endişelisiniz . 

Ancak bu belge sorunu yüzünden acele ile yeni köprü yapımını gündeme aldınız. Bu adım, bu sorunu öne sürerek ödemeyi yapmaktan kaçınan sigorta şirketini mükellefiyetinden uzaklaştırmak sonucunu getirir.

 Bu yüzden süratle belge sorununu aşın, söz konusu şirketin bu işi fırsat bilerek mükellefiyetinden kaçmasına ve bu yüzden DAÜ nün yeni mükellefiyetler içine girmesine yol açmayın. 

Bu iş bitene kadar söz konusu yere, yaya geçidine,  gece gündüz, DAÜ güvenliğinden elemanlar görevlendirin. Aydınlatmayı ve uyarıcı işaretleri artırın. 

Köprünün olduğu yerden, ana yol boyunca, DAÜ girişine kadar ana yolun iki tarafına, yaya kaldırımı yapın. Mağusa Belediyesi ve BUB buna destek olsun. Sosyal Konutlardan Mağusa girişindeki hurmalı çembere kadar olan yaya kaldırımları çok yerinde oldu.

Köprü tamiri bitsin, sigorta şirketi mazaret değil iş yapsın.

 Köprüyü bir an evvel tamir edin. Hocam, DAÜ nün tüm taşınır ve taşınmaz varlıklarının belgelenmesi işini eksiksiz yapın. Sorumlu değilsiniz, ama daha iyiye gitmek için tümümüzün mükellefiyeti var.                                                                                                                                                             



Önceki ileti     
     Yeni ileti
     Blog ana sayfası

Duvar

Yorum yok
Yorum eklemek için giriş yapmalısınız